DoomCube váz
Még a tervezgetés fázisában írok néhány gondolatot a Voron DoomCube kialakításról. Elsőre, mint mindenki, ezt a képet láttam a szerkezetről és talán nem egyedül, félre is értettem a lényegét. Azt gondoltam, hogy ez a brutális instrumentum elsősorban a váz merevebb kialakításával szeretne valamit elérni:
A terveket nézegetve azonban - számomra rettentő meglepő módon -, azt vettem észre, hogy csak a sarkok 4040-es profilok, a vízszintes váz elemek maradnak az eredeti 2020 méretűek. Talán ezen a képen látható, hogy valójában a "hagyományos" váz van "becsomagolva" és a csomagolás vastagságát takarja el esztétikusan a robusztus sarok elem.
Arról van szó, hogy a DoomCube kialakítás elsősorban a hőszigetelésről szól. Ha már tervezgetted a lakásod hőszigetelésének korszerűsítését, vagy építkeztél már, akkor ismerősek lesznek azok a törekvések, amiket ezen a modellen láthatunk.
Először is minden panel dupla rétegű, így a burkolati elemek nem csak elválasztják a külső és belső teret, hanem a rétegek közötti levegő hőszigetelést is biztosít. Ahogy egy dupla/tripla rétegű ablak. Ennek persze akkor van csak értelme, egy lakás, vagy nyomtató esetében, ha résmentesen zárt a hőszigetelt tér. Talán ismerős fogalom lehet, a "légtömörség": passzív házak esetében szokták úgy tesztelni az épület energetikáját, hogy a külső légköri nyomásnál nagyobb, vagy kisebb nyomást hoznak létre a lakásban, ami természetesen megpróbál kiegyenlítődni a hibás tömítéseknél. A szivárgás idővel arányos mértékéből kiderülhet, hogy bár szuper jók az ablakok, de a villanyszerelő hanyag munkája miatt ki-be jár a levegő.
De hogy jön ez ide? Ha jó eredményt szeretnénk elérni a nyomtató hőszigetelésével kapcsolatban, akkor nekünk is hasonló logika mentén, minden részletet meg kell vizsgálni, ahol a burkolatot áttöri egy vezeték, szíj, csavar, vagy bármi, hogy rendesen tömítve van-e az adott csomópont. Ilyen részlet például a Voron 2.4 Z drive-ja, ami "nyitott" eredetileg. Ilyen lukak mellett értelmetlen lenne küzdeni a panelekkel, de ha megnézzük egymás mellett az eredeti és a Doom Z drive fő elemét, akkor látható, hogy itt le van zárva ez a nyílás:
Ezek után újra átnézve a részleteket, egészen más szemmel látjuk, hogy mire megy ki a játék. Például az ajtó, nem csak az esztétika miatt kapott keretet fém zsanérokkal: ahhoz, hogy normálisan zárjon, kell hogy legyen vastagsága és nem szabad lógnia össze-vissza.
Járulékos haszna még a légmentes zárásnak a káros anyagok könnyebb kiszűrése még a kamrán belül.
Na de! Az első gondolatot persze nehéz kitörölni, továbbra is az foglalkoztatott, hogy miért nem 2040-esek a vízszintes profilok. Egyrészt nyilván szép nagy hőhidak, de ennyire ne őrüljünk meg... Arra jutottam, hogy ami gond, az oldalsó plexik rögzítése, ha két szempontot is szem előtt szeretnénk tartani: a korábban részletezett résmenetes zárást, és a könnyű le/fel szerelést.
Töprengtem rajta, de ez tényleg nehéz dolog. Mindenképpen valahogy le kell tudni szedni, és utólag fel kell tudni rakni az oldalsó plexiket, különben maga az építés is tébolyba fordulna. Az a megoldás pedig rettentő amatőr lenne, ha ezért meg kellene bontani a vázat. Erre lenne szükség, ha DoomCube modelljeit használnák 2040-es profil esetében. Végül kitaláltam egy megoldást, amit majd fényképekkel bemutatok. Nem lesz kényelmes, de legalább bontható marad. Mert hogy ragaszkodok a 2040-es profilokhoz, ha már ilyen monstrumot építek.
Az első elképzelésem a vázra a következő fényképen látható. Arra gondoltam, hogy elől meghagyom a 2020 elemeket, amire rázáródik majd az ajtó. Nem lenne ez rossz, szerintem sokat nem is ront a többi oldal által produkált merevségen. Viszont ledeket, kamerát nem tudok így jól elhelyezni. Ugyanis a felső panel alja kb. egy síkban van a felső profilok aljával. A hőszigetelés megtartása miatt nem akarok semmit besűllyeszteni a tetőbe, így pedig hiába szép nagy az ajtó, belelógna rögtön a világítás. Nem nagy dolog, de most még könnyen változtatok ezen, mindenhol 2040 profil lesz, az ajtó pedig bele ül ebbe a nyílásba. Így végül teljesen kompletten megmaradt a 2.4 váz, abból semmit nem fogok felhasználni. (A képen még az ajtó függőleges szára a régi sarok profil.)
Kicsit féltem az elszabadult plexi és ABS panel árak miatt, hogy mibe fog kerülni az új burkolat, hiszen abból sem menthető át semmi. Szerencsére, ahogy gondolkodtam az új kialakításon rájöttem, hogy annyira nem is lesz vészes. A plexiket ugyanis nem kell lézerrel vágatni, nem látszódnak az élek, lehet simán fűrészelve is. ABS panelek helyett pedig polikarbonát légkamrás lemezeket fogok használni. Ezeket sem kell majd szépen vágni, simán házilag megoldható. Ráadásul sokkal jobban illeszkedik a hőszigetelés koncepciójába. Sőt, mivel olcsó, így a 4mm vastag elemekből nem csak kettőt, hanem rögtön négyet fogok egy-egy oldalon felhasználni. Némi merevséget is ad majd a sok a összeragasztott réteg, másrészt a sok egymástól elválasztott légkamara biztosan nagyon klassz szigetelést fog biztosítani.
akirc Hát, ne állj addig fél lábon. 🙂