Sziasztok!
Mivel mostanában elég felkapott dolog lett a canbus téma a 3d nyomtatás világában, ezért úgy gondoltam megírom az én tapasztalataimat ezzel kapcsolatban, illetve ezzel egyidejűleg bemutatnám nektek a Bigtreetech által gyártott SB2209 névre hallgató, nagyon kompakt canbus board-ot.
Első benyomás:
Szokásos fekete dobozban érkezik egy "For Makers by Makers" felirattal, nekem ez kifejezetten tetszik 😃
A csomag tartalma a következő:
-KACSA, legfontosabb része
-ugye kapjuk a Canbus board-ot, rengeteg csatlakozási és jumperelési lehetőséggel (5V,12V,24V) + hűtőborda
-SB0000 névre hallgató előlapra szerelhető board-ot
-komplett Canbus kábelt nagyon masszív csatlakozóval
-Előre krimpelt vezetékek + termistor, hogy könnyebben szerelhető legyen
-DIY csatlakozók, ha esetleg valakinek van hozzá megfelelő szerszáma krimpelni ezt a JST1.25 csatikat
-néhány matrica és 1-2 sallang
Előkészület és néhány infórmáció:
Én egy ideje már az összes canboard-ot USB kommunikációval szerelem, nincs bajom a jelenlegi canbus setupommal, de az USB könnyebb és stabilabb kommunikációt biztosít, ehhez teszek ide egy linket, érdemes elolvasni:
-https://os.ratrig.com/blog/no-you-dont-want-to-use-can/
Szóval, aki Stealthburner toolhead-et szeretne a gépére, annak szerintem a jelenleg legjobb megoldás ez.
https://github.com/bigtreetech/EBB/tree/master/EBB%20SB2240_2209%20CAN
Github-on megtalálunk minden szükséges infót/ pinout térképet, egy nagyon jó manualt, ami végig vezet minket az egész installálási folyamaton, illetve van néhány módosított alkatrész amit ki kell hozzá nyomtatnunk (ezeket ajánlott kinyomtatni, hogy a csatlakozók kényelmesen elférjenek a fedél alatt)
Beszerelés:
Kinyomtattunk mindent ami kell, a manual alapján összeszereljük, én használtam az előre krimpelt vezetékeket, azt forrasztottam mindenre, így csak kiválasztottam a megfelelő műanyag csatit hozzá és már mehetett is minden a helyére. Az megnyugtató, hogy a nagyobb áramfelvételű részekhez pl. motor csatlakozáshoz normál JST XH 2.54-t tettek be, illetve a fűtésnek Molex Microfitet. Ha USB kommunikácót szeretnénk használni (USB-C - USB-A kb. 2 méter kábel szükséges egy 2.4 Voron esetén), akkor szerencsénk van, mert a lap "gyárilag" úgy jön, szóval össze kell dugnunk és kiauh segítségével lekérjük az USB eszközök nevét, majd a printer.cfg részhez hozzáadjuk, de ha canbus protokollt szeretnénk, azzal sincs semmi baj, erről vannak youtube videók vagy STM32Cubeprogrammerrel/ DFU utillal könnyen lehet rá varázsolni másik firmware-t.
CFG-ben ez így néz ki, meg persze a megfelelő pin-ek konfigurálása amiket használunk a lapon, ezt korábban említettem, hogy githubon van hozzá segédlet.
[mcu EBBCan]
serial: /dev/serial/by-id/usb-Klipper_Klipper_firmware_12345-if00
Valami hasonló formátumban
Kiauh-t pedig itt találjátok, nagyon hasznos tud lenni: https://github.com/th33xitus/kiauh
Az összeszerelet állapotról néhány fotó:
A kábelelvezetés az mindenki saját ízlése szerint történhet, van aki még ilyenkor is ragaszkodik az energialáncokhoz, én örültem, hogy nem kell többé használni és egy sokkal letisztultabb gépet lehet belőlük kihozni.
Használat közben:
Nagyon stabilnak bizonyul, magasabb tárgyaknál sem akadnak el a vezetékek, a hőmérséklet miatt aggódtam, de a TMC2209-re ragasztott kis hűtőborda megfelelően hűti, bár az LDO36STH2004 motorral a motoráram is elég alacsonyan tartható, így nem fűti annyira a környezetét.
Összegzés:
Az egész készlet itthon kb. 15.000 ft-ért megvásárolható, ez konkrétan sokkal olcsóbb mintha egy komplett kábel kitet vennék a géphez (ami egyébként 4-500 óra után időzített bomba, hogy mikor szakad el). Sokkal egyszerűbb és gyorsabb a beüzemelése, egy kis rutinnal pillanatok alatt megoldható feladat, de akinek van műszaki érzéke az röhögve megcsinálja. Az Stealthburner előlapjára szerelhető SB0000 lappal pedig nagyon megkönnyíti a szerelést, a 4 db front csavar kiszedése után levehető. Én mindenképp ajánlom, érdemes ebbe az irányba elmenni és fejlődni a nyomtatás világával együtt. Ha bármi kérdés lenne ezzel kapcsolatban, keressetek bátran.
Végezetül néhány kedvcsináló képet is teszek ide: