Mivel éppen egy zsákutcából tolatok ki, leírom az első BoxTurtle-benyomásaimat, hátha valaki időben olvassa még. 🙂
A Metal Gantry-val felszerelt Micronhoz szeretném használni a BoxTurtle-t, de első ránézésre nem olyan egyszerű a toolheadbe épített cuttert bármihez hozzáérinteni. Nagyon pici itt a front idler, erre nem lehet használni, ezért arra gondoltam, hogy vágni nem a toolheadben fogok, hanem a BoxTurtle-re építek egy vágót.
Megtaláltam a BT Snappy-t, ami az ERCF Filament Cutter adaptálása. Fura volt, hogy a BT Discordon nem annyira népszerű, de megrendeltem az Aliexpressről az alkatrészeket, kicsit reszeltem a modellen is, hogy még jobb legyen. Majd az első kipróbálásnál jöttem rá, hogy miért nem népszerű ez a megoldás.
Azért akarjuk elvágni a filamentet, hogy a hajszálszerű „koszokkal” ne szemeteljük tele az extrudert és a csöveket. Csakhogy az a baj, hogy ha a cutter fent van a BoxTurtle-re építve, akkor végighúzzuk a koszt az extruderen, majd a csövek nagy részén, a bufferen, végül a cuttert is elhagyva behúzzuk a Hubba. Ekkor vált át a cutter vágó üzemmódba, és toljuk vissza a filamentet a Hubból. Na most az a dzsuva, amit még nem hagytunk el az extruderben és a csövekben, itt le tud szakadni a Hubban az irányváltás miatt. Ha nem tudtunk szép tipet formázni a toolheadben, akkor mire végre elvágjuk a filamentet, lehet, hogy elveszítettük a rendszeren belül a koszoló részét.
Természetesen lehet szórakozni a tip formázással, és a külső cutter valamennyire segít a stabil működésen. A serialhoz szükséges példa nyomtatást el tudtam végezni beavatkozás nélkül. De ettől függetlenül egyértelműnek látom, hogy a toolheadben kell elvágni a filamentet — teljesen felesleges bármi szemetet kihúzni a hotendből.
Néhány ezer forint és pár hét kiesést okozott ez a kanyar. 🙂