Találtam ezt a klassz levegő szűrőt:
https://github.com/Jadecky/3DPF/tree/main
Mivel nincs nagy választék Micronra alakítva, főleg nem ilyen kompakt elhelyezéssel, ezért gyorsan ki is nyomtattam és kipróbáltam.
Nagyon pici a hely a tálca alatt. ezért faragtam kicsit a tartó konzolokon, amivel le lett ültetve a szűrő az alsó panelre. Így is nagyon pici a flow, ezért kivágtam a ventilátorból egy darabot és nyitottabbra alakítottam a modellt:
Talán így már okés a szűrés szempontjából, úgy érzem, hogy az ABS szagát elveszi. Nyilván nagyon kicsi a tartály is, de majd gyakrabban cserélgetem a tartalmát.
Viszont a levegőt ahhoz nem forgatja meg eléggé, hogy a kamra hőmérsékletének emelkedésében segíteni tudjon. Ezért tovább keresgélve találtam két 3010 blower ventilátoros bed fan modellt a Micronhoz:
https://www.printables.com/model/632679-micron-3010-bed-fans
Az ötlet remek, mert pont esztétikusan elférnek és mivel Delta ventilátorokra cserélgetem a MiniSB tárgyhűtőket, így van is pár használt GDSTime ventilátorom, amiket nyugodtan kínozhatok ilyen módon.
Ahogy látható elférnének még WAGO csatlakozók is, de kb. 10cm távolságra vannak az alaplapok, különösen nem érzem indokoltnak, hogy legyen itt még egy csatlakozás.
Igyekszem a makrókat a lehető legegyszerűbben szervezni, abban az értelemben, hogy minél kevesebb legyen az egymásra hivatkozás és főleg, minimális legyen az override. Ugyanis teljesen felesleges függőségeket okoznak. Így a filter vezérlését a ZeroFilter repoban látott elegáns módon oldottam meg: simán heater fanként definiáltam, így automatikusan bekapcsol, ha meleg a tálca és kikapcsol, ha kihűlt. Mivel nincs nagy teljesítménye, így ennél szofisztikáltabban nincs is értelme vezérelni.
[heater_fan filter]
pin: gpio23
heater: heater_bed
heater_temp: 40
fan_speed: 1.0
A bed fanokat szintén nem szerettem volna a start kódból instruálni. Itt egy delayed makrót használtam, ami automatikusan 10 másodpercenként megnézi, hogy mi a teendő ezekkel a ventilátorokkal. Ha azt látja, hogy 90 fok fölé akarjuk melegíteni a tálcát, de a levegő 50 fok alatt van, akkor maximális teljesítményt ad. Egyébként pedig ha meleg a tálca, akkor 30%-os teljesítménnyel forgatja a ventilátorokat, ha pedig hűvös, akkor leállítja őket.
[delayed_gcode bedfanloop]
initial_duration: 10.
gcode:
{% set chamber = printer['temperature_sensor chamber'].temperature|int %}
{% set target = printer.heater_bed.target|int %}
{% set bed = printer.heater_bed.temperature|int %}
{% if (target > 90) and (chamber < 50) %}
SET_FAN_SPEED FAN=Bed_Fans SPEED=1.0
{% elif (bed > 40) %}
SET_FAN_SPEED FAN=Bed_Fans SPEED=0.3
{% else %}
SET_FAN_SPEED FAN=Bed_Fans SPEED=0.0